Edremit ilçesinin yerel tarihçilerinden ve Kuvayı Milliyenin kurucusu Gazeteci - Yazar Gıyas Yetkin'i ilçe halkın tanımadığını vurgulayan gazeteci Ali Gezer, Edremit'e Gıyas Yekin'in heykeli dikilmelidir dedi.
Edremit ilçesinin yerel tarih yazarlarından ve Kuvayı Milliyenin kurucuları arasında bulunan, Edremit'te ilk Belediye Müzesini açan ve Edremit Tarihini yazan Gazeteci - Yazar Gıyas Yetkin'i Edremit halkının tanımadığı bunun ise utanılacak bir olay olduğunu belirten yılların gazetecisi Ali Gezer, Gıyas Yekin'in Edremit'e heykeli dikilmesini istedi.
Osmanlı Devletinin son dönemleri ve Cumhuriyetin kuruluşunun ilk yıllarında Edremit Belediyesinde memuriyet görevinde bulunduğu günlerde yaptığı belgesel çalışmalar ve yazdığı belgeseller ile Edremit tarihine büyük ışık tutan yazar Gıyas Yetkin'i Edremit halkına tanıtılmamasının utanç verici olduğunu vurgulandı.
Sebahattin Ali'den sonra Edremit tarihinin en önemli isimlerinden ve yazarlarından olan Gıyas Yetkin'in Edremit halkı ve gençliğince tanınmadığını üzülerek ifade eden Edremit'in en eski gazetecilerinden Ali Gezer, Edremit tarihini yazan, Edremit'te ilk kez Belediye Müzesini açan ve Kuvayı Milliye kuruluşunda görev alan tarihi şahsiyeti dünya tanıyor Edremitli tanımıyor. Gıyas Yekin'in Edremit'e heykeli dikilmelidir. Gıyas Yetkin'i Edremit halkı ve ilçe gençlerine yapılacak olan paneller ile tanıtılmalıdır. Bu bir vefa borcudur dedi.
1945 li yıllarda Edremit Belediyesi içerisinde bir müze açıp çok değerli tarihi eserlerin yer aldığı müze o yıllarda çok ilgi çektiğini ama 1955 li yıllardan sonra bu müzenin tüm eserlerinin depoya kaldırıldığını ve bu gün bu tarihi ve fiyatı biçilemeyen eserlerden hiç iz kalmadığını belirten eski Gazeteci Gezer, Edremit Sancağı, Çok değerli tarihi yağlı boya eserler, Telden yapılmış asker başlığı ve göğüslüğü, Evlerden toplanan Edremit Tayyaresinin pişmiş topraktan yapılmış maketleri ve diğer eserler nerede? diye sordu.
Edremit eski Belediye Başkanı Ahmet Öner döneminde bu eserlerin depolardan yok olduğu vurgulandı ve bu günkü Ayşe Sıdıka Erke Müzesinde hangilerinin bulunduğunu bilmediğini ifa eden Gezer, Belediye Başkanı Tuncay Kılıç tarafından Edremit'te yeni açılan bir caddeye Gıyas Yekin' ismi verildiğini ancak bunun asla yeterli olmadığını üzülerek ifade etti.
Edremit doğumlu olan Ressam Selma Akgün, Edremit Tarihçisi Gıyas Yetgin`in kızı olup bu gün aramızda eserlerini vermektedir.
EDREMİT TARİHİNİ YAZAN GAZETECİ - YAZAR GIYAS YETKİN
1905 yılında Edremit'te doğan Edremitli tarihinin yazarı Gıyas Yetkin 1967 yılında aramızdan ayrılırken Edremit için çok önemli tarihi belge ve eserler bırakmış olup ilk özel müze kurucusu olarak ta tarihe geçmiştir.
Yazar Gıyas Yetkin'in 1939`da Balıkesir`de yayınlanmış EDREMİT adlı kitabı yanı sıra Milli Kurtuluş Savaşımızın Adsız Kahramanı Akça Efe, Ateşten Ateşe / Milli Kurtuluş Savaşımızın Adsız Kahramanı Akça Efe, Kuruluşundan Bugüne Kadar Edremit`te Olup Bitenler, İçimizdeki Düşman / 500 Yıldan Beri Türkiye`de Papazların Gizli Faaliyetleri, Türk Düşmanı Kanlı Papazlar isimli eserleri bulunmaktadır.